Καλλιέργεια: Στη Δυτική Μακεδονία, σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων παράγονται τα φασόλια μπαρμπούνια Voion. Τα ιδιαίτερα εύφορα εδάφη, τα άφθονα νερά, οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες αλλά και το μεράκι και η γνώση των παραγωγών συμβάλλουν στην παραγωγή ενός προϊόντος εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.
Χαρακτηριστικά: Τα φασόλια μπαρμπούνια είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις πολύχρωμες κηλίδες, οι οποίες κατά το μαγείρεμα εξαφανίζονται. Είναι μια πολύ νόστιμη ποικιλία οσπρίων με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το όνομά τους οφείλεται στην εξωτερική τους εμφάνιση, αφού όταν είναι χλωρά μοιάζουν στο χρώμα με το ψάρι μπαρμπούνι. Οι τρόποι για να μαγειρευτούν είναι πολλοί, όπως λαδερά, με κρέας ή σε μια πολύχρωμη, δροσερή σαλάτα.